
Čakry
Čakry
ČAKRY
Čakra se překládá obvykle výrazem "energetické centrum". Doslova to znamená "kolo" , "vír".
Důležitou základní vlastností čaker je jejich neustálý pohyb.
Někdo je také popisuje jako energetická pole, otáčející se jako kola kolem své osy.
Čaker je v našem těle spousta, ale "větší význam" ma asi 40.
Čakry dělíme na hlavní a vedlejší, nejznámějších je sedm - kořenová, sakrální, pupeční, srdeční, krční, čelní, temenní.
Za objevení čaker vděčíme "rišiům"(=prorok,mudrc).
První písemné záznamy pocházejí 1200-900 př.n.l..
Jedním z nejdůležitějších úkolů čaker je příjem energie z okolního prostředí a její rovnoměrné rozdělení do celého těla.
Čakry jsou znázorňovány jako trychtýřovité květy, jejiž prostřednictvím je v určitých oblastech těla přijímána životní energie.
Každý člověk neustále přijímá energii prostřednictvím potravy, vzduchu, vody, Slunce, kontaktu s druhými lidmi......
7 ZÁKLADNÍCH ČAKER:
1.čakra-kořenová
-barva - červená
-poloha - kostrč, dno pánevní
2.čakra-sakrální
-barva - oranžová
-poloha - 2 prsty pod pupíkem
3.čakra-pupeční
-barva - žlutá
-poloha - 2 prsty nad pupíkem
4.čakra-srdeční
-barva - zelená
-poloha - střed hrudníku
5.čakra-krční
-barva - světle modrá
-poloha - krk
6.čakra-čelní
-barva - tmavě modrá
-poloha - střed čela
7.čakra-temenní
-barva - fialová
-poloha - temeno hlavy
Čakry se dají harmonizovat např. pobytem v přírodě, barvami, léčivými kameny, éteric.oleji, jógov. cvičením, bylinkami, masážemi, koupelemi........
Z hlediska aromaterapie uvádím pár směsí na harmonizaci čaker.
Kořenová
-pačuli + pepř černý
-anýz + santal
-levandule+pomeranč.listí
Sakrální
-pomerančové listí + pepř černý
-grep+pomeranč
-jasmín+anýz
Pupeční(emoční)
-heřmánek+rozmarýn
-citron.tráva+kajeput
-rozmarýn+levandule
Srdeční
-levandule+bergamot
-pačuli+eukalypt
-růže
Čelní
-pomer.listí+skořice
-bergamot+máta peprná
-šalvěj muškátová+bergamot
Temenní
-kadidlo+kajeput
-kajeput+muškát
-grep+kadidlo
Berte, prosím, že každý z nás je jedinečný orginál, a je dobré, se při výběru řídit vnitřní intuicí, platí to i pro výběr směsí. To co voní nebo je příjemné pro jednoho,u druhého to může vyvolat pravý opak.
